לכל תחום מקצועי יש את השפה שלו, ואת המושגים הבסיסיים שחייבים לדעת כדי להבין במה מדובר. קחו למשל את עולם הרכב. לפני שבועיים הלכתי לחפש רכב לקנייה. אני אמנם נהגת ותיקה, אך עדיין נדהמת מהז'רגון של המוכרנים: כוחות סוס, רכב היברידי, נפח מנוע, וכמובן אי אפשר בלי- "לא רואה מוסך" המוטל בספק... טוב שאני כבר מכירה את השפה, כי רק ככה יכולתי לראות שמנסים לשכנע אותי לקנות רכב שהחליפו לו מנוע לא מזמן מסיבות מחשידות...
אבל ברצינות רגע, אותו רעיון תקף גם כשהולכים לחפש נכס או דירה, גם אז יש מושגים שצריך להכיר. כדי לדעת לבקר את מה שהמתווך או בעל הדירה אומר לנו, עד כמה אנחנו צריכים להכיר מושגים הקשורים לעולם הנדל"ן, התכנון והבניה, ורישום נכסים?
אני חושבת שמידע בסיסי שלומדים לבד, חיוני כדי להיות עצמאיים בקבלת החלטות. אז נכון, יש הרבה מאוד מידע זמין, אבל איך נדע מה לחפש בכלל? קודם כל כדאי להבין מושגים הקשורים לאופן רישום הדירה על שם הבעלים שלה. "הטאבו" שהוא למעשה "לשכת רישום המקרקעין" שמנהלת את כל "פנקסי הרישום". רק שם אפשר לדעת בוודאות על שם מי הנכס רשום, אם יש משכנתאות שרובצות על הנכס, ואם מישהו כבר חשב אולי לרכוש את הדירה ונרשמה לטובתו "הערת אזהרה", כדי שכל מי שמחפש מידע ידע זאת.
לדוגמא, למה המתווך מתכוון כשהוא אומר "דירה עם גינה בטאבו"? בבתים משותפים, יש תשריט ותקנון, המגדירים ומצמידים לכל דירה את החלקים ששייכים לה כמו: חניה, מירפסת, גג או גינה צמודה. בלי זה, החלקים האלה לא באמת שייכים לדירה. היום אפשר ומומלץ להוציא "נסח טאבו" שהוא מסמך שמפרט את כל הבעלויות וההערות והמשכנתאות, בעלות נמוכה ובאונליין.
גם מושגים הקשורים למצב התכנוני של הדירה או הנכס חשובים. מה אומרת ה"תב"ע", שהיא תוכנית בניין עיר, החלה במקום וקובעת למה מיועדת הקרקע הזאת ומה השימושים שניתן לעשות במגרש הזה. שם גם אפשר לראות האם בסמוך למגרש יש "שצ"פ" שהוא שטח ציבורי פתוח. אולי כבר אפשר לראות בשטח שביצעו שם את הגינה השכונתית, ואולי בינתיים המגרש הוא מגרש חניה זמני. אפשר גם לבדוק האם יש מגרש נוסף לבניה בדיוק מול הסלון של הדירה שרצינו לקנות, ובמהלך השנים יתרומם שם מגדל ויחסום לנו את הנוף.
יש הרבה מאגרי מידע זמינים באינטרנט, ומי שעושה קצת שיעורי בית, יכול להרוויח מכך הרבה ידע שימנע ממנו טעויות, ובכלל יתן לו בסיס לקבלת החלטות מודעת.
Comments